Formatief toetsen in OSIRIS
Formatief, summatief, programmatisch?
Toetsen heeft twee doelen:
- Leren stimuleren
- Controleren of iemand kennis of vaardigheden heeft
- Er is steeds meer aandacht voor de beperkingen en problemen rond summatieve toetsen. Bijvoorbeeld stress en het effect van de toetsvorm op de uitkomst. We willen studenten dus minder snel afrekenen op hun resultaten, maar we willen ze wel stimuleren en begeleidne in hun leerproces. Het antwoord: meer formatief toetsen.
- Flexibelere combinaties van formatieve en summatieve toetsdoelen krijgen meer aandacht. Het eerder geboemde programmatisch toetsen is hier een voorbeeld van.
Hoe kunnen we formatieve resultaten vastleggen in OSIRIS?
Formatieve (examen)programma’s
In het MBO zijn ze wat dit betreft een stuk verder dan in het HBO en de universiteit. Vergeleken met hoger onderwijs is het aantal summatieve toetsen in het MBO veel lager, maar daar tegenover staat een uitgebreid formatief programma. Veel instellingen richten beide programma’s in Osiris in, met verschillende examendoelen. Zo kan een student de formatieve voortgang wel bijhouden, maar wordt de student hier niet op afgerekend. De summatieve toetsen zijn bovendien vaak flexibel ingericht. Heb je je formatiev programma eerder voltooid dan je klasgenoten? Dan kun je de summatieve toets ook eerder maken.
Niet verplichte toetsen
Als het goed is is er altijd een relatie tussen de formatieve en summatieve toetsing. De tijd en aandacht van de student en van de opleidier is beperkt, dus je focust je op de kennis en vaardigheden die belangrijk zijn voor het diploma. Daarbij geldt: alles waar het diploma voor staat moet getoetst worden en alles wat je toetst moet worden aangeboden in de opleiding.
Doordat summatieve en formatieve toetsen inhoudelijk bij elkaar horen, kun je die in dezelfde ‘cursus’ vastleggen. Enkele voorbeelden:
- Er zijn zes formatieve toetsen, maar als de student er hier drie van haalt zien we dit als het behalen van de summatieve toets.
- In Osiris richt je de zes toetsen in als ‘niet verplicht’ maar kent wel punten toe. Vervolgens geef je aan dat de cursus behaald is wanneer de helft van de punten zijn toegekend.
- Een cursus heeft drie formatieve toetsen en een summatief assessment.
- De drie toetsen geef je een weging en punten aantal van 0.
- Alle punten van de cursus worden toegekend bij het behalen van het asessment.
Natuurlijk zijn er meer opties en de preciese instellingen hangen af van wat de opleiding precies voor ogen heeft met de toetsing. Daarnaast heeft elke inrichting natuurlijk weer nadelen en moet er goed gekeken worden wat het effect is op bijvoorbeeld het gemiddeld cijfer.
Conclusies en aanbevelingen
Wat nu? Als de vraag was, kun je formatieve resultaten vastleggen in Osiris is het antwoord ‘ja’.
Echter, de vraag hoe je dit doet is een stuk ingewikkelder en hangt sterk af van het doel dat je wilt bereiken met het vastleggen van de resultaten. Ga hierover dus in gesprek met de docenten of andere vertegenwoordigers van het onderwijs en maak een goede afweging van de voor en nadelen van elke methode.